Fleur: Ook nieuwsgierig wat Fleur schrijft?

Wat heb je geleerd in supervisie:

  • Allereerst heb ik in supervisie geleerd om erg goed en kritisch naar mezelf te kijken en dus te reflecteren op mijn eigen houding en handelen. Er komen dingen naar voren die confronterend kunnen zijn maar hierdoor heb ik toch meer zelfvertrouwen gekregen .
  • Het belangrijkste wat ik heb geleerd vind ik toch wel het nemen van initiatief. Ik probeerde er in veel  situaties onderuit te komen, en deze situaties bracht ik wel een aantal keer in bij supervisie. Ik zag in dat ik er ook mag zijn en dat ik ook wat te zeggen heb in het
  • Een ander doel was dat ik minder onzeker wilde zijn over mijn eigen handelen. Ik heb geleerd bij supervisie dat ik graag bevestiging krijg van de mensen om mij heen dat ik iets goed heb gedaan. Als ik dit niet krijg, vraag ik er met een omweg toch nog een keer om.
  •  Ik heb ook geleerd dat ik dit nu iets makkelijker los kan laten als iets voor mijn gevoel niet helemaal goed is gegaan. Als ik iets heb gedaan wat niet helemaal goed verlopen is, en ik kan het wel verantwoorden waarom ik iets op die manier gedaan heb, kan ik dit dus meer loslaten.

Hoe heb je dit geleerd?

  • Ik heb dit geleerd door veel verschillende situaties in te brengen die waar ik tegen aan liep. Vaak kwamen wel dezelfde onderwerpen aan bod. Door deze situaties op te schrijven ging ik hier al meer over nadenken.
  • In het begin leerde ik het meest van de vragen die aan mij gesteld werden die ook direct over mijn werkinbreng gingen.
  • Later ben ik situaties van andere supervisanten meer gaan koppelen aan mijn eigen ervaringen. Door het reflecteren op mijzelf heb ik veel geleerd. ook heb ik veel geleerd door de tips en inzichten die ik kreeg van mijn supervisanten en supervisor.

Hoe ga je hier zelf mee verder?

  • Ik vermoed dat ik hier mee verder ga door me meer bewust te worden van mijn eigen handelen en houding en de algehele situaties. Ik kijk hier op terug en ik praat er over.
  • Ook heb ik de afgelopen weken gemerkt dat ik meer met mijn collega's bespreek. Situaties die ik lastig vind en waarvan ik denk dat collega's er iets aan hebben, maak ik ben hen bespreekbaar.

Hoe zou jij supervisie uitleggen aan iemand die dit nog niet kent?

  • Supervisie is een kritische reflectie over situaties waarin je je eigen handelen, gevoelens, gedachten en houding bekijkt. Je wordt bewust van wat jij doet en wat de ander doet in een bepaalde situatie en wat dit voor gevolgen heeft. Met behulp van vragen van supervisor/supervisanten wordt je hierdoor meer bewust gemaakt en wordt je geholpen met het terugkijken naar jezelf. Je wordt aan het denken gezet en krijgt nieuwe inzichten die je vervolgens weer in nieuwe situaties kunt gebruiken.

terug naar referenties